Lokakuu 2007
Vientirenkaita haetaan Oulun seudulla

Vientirengastoiminta on eräs apparaatti, jota vientitoimintaa käynnistävä yritys voi hyödyntää. Perusperiaate on, että vientirenkaan muodostaa 4-6 yritystä, joiden tuotteet ja kohdemarkkina ovat sopivalla tavalla yhtenevät ja toisiaan täydentävät, että yhteistoiminta tuo synergiahyötyjä. Perusajatus on, että yhteisillä resursseilla voidaan kustannustehokkaammin aloittaa vientitoiminta verrattuna tilanteeseen, jossa itse kukin yksinään lähtisi kansainvälisille markkinoille. Vientirengastoimintaa tuetaan KTM:n toimesta pääosin 50 % kokonaiskustannuksista. Käytännössä toimintamuodossa painotus on yhteisen vientipäällikön palkkaaminen.

Vientirengastoiminta on hyvin vaativa toimintamuoto, jossa on monia epäonnistumisen mahdollisuuksia esim. väärän tuotesortimentin tai hyötyjen epärealistisen nopeiden toteutumisodotusten vuoksi. Yhtäkaikki parhaimmillaan vientirengastoiminta on hyvin kustannustehokas, käytännönläheinen ja yrityslähtöinen toimintatapa pienemmille yrityksille.

Oulun seudulla Ouluseutu Yrityspalvelut, Oulun kauppakamari, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus ja FinPro ovat lähteneet kartoittamaan yritysten mielenkiintoa vientirengastoimintaan. Toimintatapa on monille yrityksille entuudestaan tuntematon vaikkakin alueelta löytyy vientirengastoiminnassa mukana olleita kokeneitakin yrityksiä.

Lähtökohtana vientirengastoiminnalle voi olla, että on olemassa osaavia, kohdemarkkinan tuntevia potentiaalisia vientipäälliköitä tai sitten yrityksiä, joilla on selkeä tavoite vientiin, muttei selkeätä suunnitelmaa, miten kansainvälinen toiminta käynnistetään. FinPron Pohjois-Suomen toiminnasta vastaavan Risto Kasken mukaan hedelmällinen lähtötilanne olisi, jos on olemassa yksi isompi yritys yhdessä alihankkijoidensa kanssa, jossa vientirenkaan kautta lähdetään kasvattamaan vientitoimintaa. Renkaassa voi olla pk-yritysten lisäksi myös suuryritys.

Vientirengastoiminnasta kiinnostuneet yritykset tai potentiaaliset vientipäälliköt voivat olla yhteydessä kansainvälistymisasiantuntija Kalevi Seppäseen Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksella ( 044-436 8028 ).

« Takaisin

Oulun

kauppakamarin

sähköinen uutiskirje