Helmikuu 2008
Oulun Kauppakamari Tukee Ydinvoimalahanketta

Oulun kauppakamari haluaa nostaa omavaraisen energiatuotannon selkeäksi alueelliseksi tavoitteeksi. Pohjois-Pohjanmaan energiastrategiasta käy ilmi, että nykyinen 103 prosentin sähköomavaraisuus laskee noin 80-85 prosentin tasolle, ellei uusia voimalaitoksia rakenneta. Ydinvoimalan rakentaminen alueelle vahvistaisi sähköomavaraisuuden toteutumista ja toisi tärkeän valtakunnallisen lisän ilmastopolitiikkaa tukevaan sähkönhankintaan.

Oulun kauppakamari tukee energiastrategian toimeenpanoa ja näkee hyvänä, että sen toiminta-alueelle sijoittuisi ydinvoimalaitos. Kauppakamari tukee uuden, kuudennen ydinvoimalayksikön rakentamiseksi Suomeen siten, että ydinvoimalan sijaintipaikkana olisi Pyhäjoki. Voimala tuo energiaomavaraisuuden lisäksi käyttöaikana vuosittain 4 miljoonan euron tuloverot ja 3,5 miljoonan euron kiinteistöverot Oulun Kauppakamarin toiminta-alueelle.
 
Voimalahankkeen talouslukujen valossa Pyhäjoen ydinvoimala on sellainen piristysruiske, jota Kauppakamarin alueen seutukunnilla ei ole vara jättää käyttämättä. Suurin hyöty hankkeesta koituu Pyhäjoen kunnalle laitoksen vuosittaisten 3,5 miljoonan euron kiinteistöverotulojen muodossa.
 
Ydinvoimalainvestoinnista on tulossa Oulun Kauppakamarialueen suurimpia investointeja 2010-luvulla. Aikaisempien ydinvoimalahankkeiden kokemuksien perusteella voidaan arvioida, että ydin-voimalan viisivuotinen rakennusvaihe työllistää 11 000 -13 000 henkilötyövuotta. Ydinvoimalan alihankintaketju työllistää tämän lisäksi noin 17 000 - 20 000 henkilötyövuotta, joten tarvittava
5 -vuotisen rakennusvaiheen henkilömäärä on noin 6 000. Voimalan työssäkäyntialueelta rakennusvaiheen aikana hankkeeseen osallistuu tuhatkunta henkilöä, joiden tuloverojen kokonaiskertymä tulee olemaan noin 28 miljoonaa euroa.
 
Käyttövaiheessa tuotantolaitoksen arvioidaan työllistävän suoraan 300 henkilöä ja välillisesti 200. Palvelualojen kasvavan kysynnän ja vilkastuvan elinkeinotoiminnan ansiosta alueen asukasluku lisääntyy pysyvästi 1000 henkilöllä.
 
Ydinvoimalahankkeen turvallisuusasioista vastaavan Fennovoima Oy:n ydinturvallisuuspäällikkö Kai Salmisen mukaan turvallisuus on keskeinen asia, ja sitä ohjaa ydinenergialainsäädäntö ja viranomaisohjeet. Turvallisuus varmistetaan suunnittelemalla ja rakentamalla laitos hyödyntäen viimeisintä teknologiaa. Rakentamisvaiheessa tehdään kattavat turvallisuuteen liittyvät analyysit ja valitaan niiden mukaisesti parhaat suunnitteluratkaisut. Osien ja laitteiden valmistuksessa sovelletaan tiukkaa laadunhallintaa ja rakennus-projektiin luodaan korkea turvallisuuskulttuuri. Käyttövaiheessa turvallisuus syntyy suunnittelun ja turvallisuusteknisten käyttöehtojen mukaisesta käyttötoiminnasta, laitoksen tinkimättömästä kunnossapidosta ja jatkuvasta pyrkimyksestä parantaa toiminnan tasoa entisestään.

Oulun kauppakamari tukee erityisesti Pohjois-Suomen energiastrategiasta nousevia asioita, kuten
monipuolista energiantuotantoa. Se varmistaa alueellista huoltovarmuutta ja tarjonnan lisäys
tähtää mahdollisimman edulliseen hintaan. Oulun Kauppakamari korostaa myös ilmastopolitiikkaa tukevien tuotantomuotojen lisäämistä, turpeen laajaa energiakäyttöä, energiatehokkuusssopimuksia,  ja energiatuotannon tarpeiden huomiointia pitkäjänteisessä maankäytön suunnittelussa.
 
Suomessa tuotetaan ydinvoimalla 24,7 % sähköstä, ja tuontisähkön osuus on 12,7 %. Uusi ydinvoimala tarvitaan, koska suomalaisten sähkönkulutus kasvaa tasaisesti 1.2 %:n vuosivauhdilla. Samaan aikaan vanhaa öljy- ja kivihiilipohjaista kapasiteettia poistuu käytöstä. Energiansäästön tehostamisen ja uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisen ohella tarvitaan hiilidioksidipäästötöntä ydinvoimaa. Uuden ydinvoimalan avulla Suomen riippuvuus tuontisähköstä vähenee ja sähkömarkkinoille saadaan uutta kilpailua.

Oulun seudun lisäksi Oulun Kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Kajaanin,  Kalajokilaakson, Koillismaan ja Raahen  kauppakamariosastot. Jäseniä on yhteensä 904, joista 759 yritysjäseniä.

Oulun Kauppakamari
Hallitus

Lisätietoja: Jaakko Okkonen, p 0405464732
Esa Pellikainen, p 0400-682403

Kari Salminen, ydinturvallisuuspäällikkö, Fennovoima Oy 0207579200

« Takaisin

Oulun

kauppakamarin

sähköinen uutiskirje