Kesäkuu 2009
Maailman ensimmäinen UBI-kaupunki-installaatio Ouluun

 

Kesäkuusta 2009 alkaen UBI-näytöt tuovat oululaisille uusia ja ennenkokemattomia mahdollisuuksia kommunikoida ubiikin kaupunkiympäristön kanssa. Oulun Yliopisto koordinoiman UBI-ohjelman tavoitteena on luoda entistäkin miellyttävämpi asuin- ja elinympäristö tarjoamalla parempia palveluja uudella tavalla.

Kaupungin keskustaan asennettavien ulko- ja sisänäyttöjen kautta voidaan selata esimerkiksi karttapohjaista palveluhakemistoa UBI-portaalia, tapahtumakalenteria ja tuoreimpia uutisia kosketusnäytön avulla. Kaupunkilaisten ohella myös matkailijat saavat UBI-näyttöjen avulla entistä paremman mahdollisuuden tutustua kaupungin tarjontaan. Näyttöihin tutustuminen on helppoa, niiden käyttämiseen ei tarvita mitään apuvälineitä.

Vuorovaikutteisuuden rooli on kaupunkilaisten näkökulmasta keskeinen UBI-näytöissä. Sisältöjä pystyy selaamaan omien mieltymysten mukaisesti ja tapahtumakalenterissa sekä Kalevan tuottamassa Oulu Tänään-osiossa tarjonta päivittyy reaaliajassa. Kaikki nämä seikat tekevät UBI-näytöistä käyttäjilleen päivittäisiä ja hyödyllisiä välineitä.

UBI-näyttöjen palvelukokonaisuus tekee niistä paitsi hyödyllisen työkalun kaupungissa liikkuville, mutta samalla myös kaupallisille mainostajille. Näytöissä olevan UBI-kanavan kapasiteetista rajattu määrä mainospaikkoja tarjotaan yrityksille, joilla on nyt mahdollisuus näkyä Oulun ydinkeskustan parhailla paikoilla sekä kävijämääriltään suurissa kaupungin hallinnoimissa rakennuksissa. UBI-kanavasta on tehty mainostajille näkyvyydeltään tehokas, mutta samalla kustannuksiltaan varsin maltillinen.

Näyttöjen sijaintien lisäksi interaktiivisuus lisää tutkitusti niiden huomioarvoa sekä näkyvyyttä. Yhä laajemman interaktiivisuuden kehittäminen näytöissä on olennaista ja tätä työtä aiotaan UBI-ohjelmassa järjestelmällisesti jatkaa. Vuorovaikutteisuuden kehittämisen tavoitteena on pitää oululaisten kiinnostus nousujohteisena pitkällä tähtäimellä, kun kesän 2009 pilotti on Oulussa koettu.

 

Lisätiedot: www.ubioulu.fi

 

« Takaisin

Oulun

kauppakamarin

sähköinen uutiskirje